Logo BOSNA GYMKlub ritmičke gimnastike “BosnaGym”

Ritmička gimnastika u okviru USD-a Bosna egzistira od 1979. godine. Do tada je djelovala u okviru DTV-a Partizan. Od te godine ritmička gimnastika je djelovala u okviru Gimnastičkog kluba, a od 1997. kao samostalan klub. Ovaj veoma popularni sport među djevojčicama doživio je ekspanziju u Sarajevu u periodu između 1986. i 1992. godine. Od 1986. godine, kada je Bosna bila organizator Kupa bivše države, organizira se Aprilski turnir, koji postaje tradicionalan i 1988. prerasta u međunarodni turnir te ulazi u kalendar Međunarodne gimnastičke federacije (FIG), danas međunarodni turnir “Suada Dilberović”. Kao jedan od najvećih poduhvata u historiji gimnastičkog sporta ostati će zapisano XIV. svjetsko prvenstvo održan 1989. godine u Sarajevu.

 

 

Prvi uspjesi

Prvi značajniji uspjeh na državnom nivou ritmičarke Bosne zabilježile su na prvenstvu bivše Jugoslavije 1986. u Tuzli, kada su kadetkinje zauzele treće mjesto. Kulminaciju predratnih rezultata ritmičarki Bosne svakako predstavlja nastup na državnom prvenstvu 1991. u Ljubljani, kada su seniorke osvojile drugo mjesto u ekipnoj konkurenciji, a Lejla šebić 4. mjesto.

Rat zaustavlja ritmičarke u osvajanju novih medalja, ali se rad ne prekida

Rad u Klubu nije prekidan, već je putem projekta PREGI ( opreživjeti ćeš gimnastikom) takmičarkama omogućeno da pored sportskih aktivnosti pohađaju i obrazovni program u uvjetima kada redovna nastava u školama nije bila organizirana. Takav rad je dao i odgovarajuće rezultate, te je Lejla Šebić proglašena za najuspješnijeg sportistu Sarajeva, a 1994. Andrea Baotić na nivou BiH je dobila specijalnu nagradu za ostvarene rezultate na međunarodnom nivou kao najmlađa takmičarka.
Prvo međunarodno predstavljanje reprezentacije ritmičarke Bosne imale su u dalekom Japanu na Svjetskom prvenstvu najboljih klubova 1994. Ekipa u sastavu Aida Smailhodžić Hadžić (trener), Lejla Šebić i Andrea Baotić pored toga imala je još šest nastupa u zemlji izlazećeg sunca u okviru egzibicionih programa bugarske reprezentacije u okviru njihove turneje pred Svjetsko prvenstvo.
Bosnine ritmičarke su u toku rata u dva navrata bile gošće jednog francuskog kluba, a dva puta je zabilježen nastup na međunarodnim turnirima u Belgiji. Najznačajniji rezultat, 23. mjesto, u tom periodu svakako je ostvaren na Juniorskom prvenstvu Evrope u grupnoj vježbi u Norveškoj. Za taj nastup ritmičarke Bosne nagrađene su titulom najuspješnije ekipe Kantona Sarajevo u 1996. Učesnice Evropskog prvenstva bile su: Andrea Baotić, Edina Demirović, Arijana Muzaferović, Andrea Kurilić, Irma Hanić, Aida Kreho i Lejla Hafizović.
Svojim rezultatima razvoju gimnastike od 1978. godine pa sve do danas u Sarajevu i BiH doprinijele su takmičarke Mirela Džemidžić, Alma Konjhodžić, Alma, Prnjavorac, Dragana Šiklić, Ira Martinović, Lejla Šabić, Dajana Košarac, Ajlina Musić, Katica Lejla, Iskra Kurtalić, Lejla Zornuć, Ena Dujmović, Ena Kurtalić,Selma Kapo, Vanja Štok, Jadranka Smajlović, Anesa Smajlović, Nina Karanjac, Amela Musić, Suada Smailhodžić Lončarić, Vanja Škorić, Sandra Bjelan, Belma Bučo, Hana Dujmović, Mirela Čutahija, Emina Hajdarević, Emina Imamović, Dženana Hajdarević, Mia Kalisi, Nevena Mrđen, Amra Hafizović, Jovana Hadžić, Iva Kurilić,Mirna Dragaš, Azra Saračević, Erna Hanić, Tea Gavrančić, Amina Abdagić, Amila Hadžić, Belma Popovčević …

Najveći doprinos ekspanziji i razvoju ritmičke gimnastike dala je Aida Smailhodžić Hadžić.

Sve to Bosni daje epitet i dalje najtrofejnijeg kluba u Bosni i Hercegovini.

Želite saznati više o nama  kontaktirajte nas

Postani dio pobjedničkog tima. Postani članica KRG BosnaGym Sarajevo